Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandeltechniek van meestal al langer bestaande spierklachten. Met Dry Needling worden myofasciale triggerpoints (spierverhardingen) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne, steriele naald. Er wordt niets geïnjecteerd met de naald (needle) en daarom heet de methode dan ook “dry”( droog). De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Dry-Needling

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een verharding(‘knoop”) in een spier, die naast lokale drukpijn ook vaak op andere plaatsen in het lichaam pijn kan veroorzaken (referred pain) . Ook kan er sprake zijn van krachtsvermindering in betreffende spier en bijbehorende gewrichten kunnen in beweging beperkt zijn.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints:

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van een beweging
  • Langdurige statische aanspanning van spieren bij een verkeerde (werk)houding
  • Langdurige inactiviteit van spieren
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning
  • Stress

WAT HOUDT EEN DRY NEEDLING BEHANDELING IN?

Bij het eerste consult vindt een intake en onderzoek plaats om uw klachten goed te analyseren. In overleg wordt besloten of dry needling een geschikte methode voor uw klachten is. De behandeling is gericht op het ontspannen van de triggerpoints. Meestal zullen er meerder spieren behandeld worden. Vervolgens krijgt u oefeningen mee om de spieren te stretchen en adviezen om herhaling van de klachten te voorkomen.

WAT VOELT U VAN DRY NEEDLING?

Het inbrengen van het steriele naaldje voelt u nauwelijks. Als er een triggerpoint wordt aangeprikt kunt u een korte aanspanning van de spier ervaren ( Local Twitch Response). Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Soms kan tijdens de behandeling ook een zogenaamde vegetatieve reactie optreden: u kunt zweterig, misselijk of wat zweverig in het hoofd worden. Deze reactie kan even onplezierig zijn, maar is van voorbijgaande aard. Na de behandeling kunt u 1 à 2 dagen een zwaar gevoel of spierpijn ervaren in de behandelde spieren. Gedurende deze dagen wordt afgeraden de spieren intensief te gebruiken. Daarna kunt u een duidelijke afname van de spierspanning en de uitstralende pijn ervaren!