Nervositeit is een bekend iets. Wie heeft geen ervaring met een eerste afspraakje met een vriend(in). Veel ouderen kennen de nervositeit van een examen of een sollicitatiegesprek. Nervositeit hoort bij het leven. Voor een wedstrijd is nervositeit iets wat er ook bij hoort. Belangrijk of niet, er moet wat spanning bestaan.Wat gebeurt er nu in een nerveus lijf? Je kent vast wel de verschijnselen van onrust, een hoge spierspanning, zweten, vaak naar de WC moeten enzovoorts. Wat je ervaart is een gevolg van een hoge spanning op je zenuwstelsel. Dat komt omdat in de mens nog een oude reflex zit ingebakken die we de Vecht Vlucht Vrees reactie noemen. De VVV dus. Als er iets staat te gebeuren wat belangrijk is treedt de VVV reactie op. Het zenuwgestel maakt een stof aan die adrenaline heet. Deze stof zorgt ervoor dat het zenuwgestel sneller werkt. Je zou haast kunnen zeggen dat de netspanning omhoog gaat. Stel je eens voor dat thuis de netspanning 300 V zou zijn in plaats van 220V. De CD speler sou als een gek gaan draaien, de koffiezetter zet de koffie veel te heet, de video doet niets anders dan voor- en achteruit spoelen, de wasmachine danst door de bijkeuken. In het lichaam gaat alles ook wat sneller. De zweetklieren werken sneller zodat je klam wordt, de spieren spannen extra aan, de blaasspier trekt zodat je vaker naar de WC moet, de hartzenuw gaat sneller zodat je hart sneller klopt en ga zo maar door. Alles staat klaar voor……In het veld sta je op scherp, fijn dat wil de trainer zo. Je reflexen gaan vlotter zodat je sneller reageert, accelereert en interrumpeert. Kortom je speelt als het aanstormend talent dat je bent.Nervositeit voor de wedstrijd is dus OK. Alleen….
Als je spieren niet genoeg gestretched zijn, loop je het gevaar dat je overgespannen spieren je meer in de weg zitten dan dat je er als aanstormend talent gemak van hebt. Een goede warming-up en afdoende stretchen zijn écht wel belangrijk, zowel voor je prestaties als voor de blessurekans. En…..
Mensen die niet fit zijn kunnen de adrenalinestoot niet aan. Dus flink feesten voor een wedstrijd is niet aan te bevelen. Wees uitgerust, dan kun je de strijd aan. Nervositeit hoort bij het spel, als je er goed mee omgaat kan het in plaats van een belasting een grote steun zijn. Succes!