Harten zijn bijzondere spieren. Jawel, het zijn spieren. Ieder mens heeft er één. Wat er meer dan één zijn, zijn bakerpraatjes over het hart. Hier volgen er een paar:Het hart zit midden in de borst. Het hart is bij een volwassene zo groot als een walnoot.Ziekten van het hart komen alleen bij niet-sporters voor. Een hart van goud kun je zien op een Röntgenfoto.
Over het hart bestaan veel verhalen en de meeste zijn niet waar. Wat blijft is het feit dat we een ijverig orgaantje in ons lichaam gaat die per etmaal gemiddeld ruim 100.000 keer klopt zonder moe te worden. Het is een wonder, een holle spier ter grootte van een vuist die onophoudelijk liters bloed doorpompt zonder er ooit mee te stoppen.

Omdat we er maar één van hebben moeten we er wel heel zuinig mee zijn.In de sport is de hartspier belangrijker dan been- of armspieren. De kracht en de snelheid waarmee hij bloed van en naar de spieren en longen doet gaan, bepaalt grotendeels de conditie van de sporter.Met het hart moet je zuinig omgaan. Niet te vet eten, genoeg bewegen en….vooral niet roken!! Met name het laatste is iets waar iedereen wat aan kan doen. “Ik rook niet, ik sport” was in een afgelopen jaar een waardevolle slogan. Het is bekend dat door roken de bloedvaten van het hart dicht kunnen slibben, wat de kans op een hartaandoening fors doet stijgen. Let wel: de káns. Natuurlijk kent iedereen wel een persoon op leeftijd die rookt als een schoorsteen en drinkt als een tempelier. Bedenk dat dit uitzonderingen zijn, de meesten die rookten als schoorstenen en dronken als tempeliers zijn al ondergronds.Wees zuinig op je hart, je hebt er maar één. Een gebroken hart, is minder erg. Een ziek hart? Dank je hart-elijk. Zorg er maar voor dat je hart op de goede plaats zit, dan kun je iemand een hart onder de riem steken. Een hart voor je club, dat is pas gezond. Bedenk altijd dat een hart van goud meer waard is dan wat dan ook en het langer dan een hart van steen meegaat.